Athénaïs de Montespan PDF

Louise werd geboren als dochter van een officier, Laurent de la Baume le Blanc, die de naam « La Vallière » aannam naar een klein landgoed nabij Amboise. Louise werd opgevoed met de jongere prinsessen, de stiefzusters van Anne, hertogin van Montpensier, « la Grande Mademoiselle ». Na Gastons overlijden verhuisde zijn weduwe met haar dochters en Louise naar het Palais du Luxembourg in Parijs. Louise athénaïs de Montespan PDF nu 16 jaar oud.


Historienne de l’art, Lisa Hilton s’est prise de passion pour l’aristocrate dont la beauté et la vivacité d’esprit ont subjugué le Roi Soleil Athénaïs de Montespan. D’une intelligence rare, ayant du goût pour l’architecture et pour les festivités, cette dernière a oeuvré de manière décisive au rayonnement de Versailles en Europe. Gourmande et sensuelle, Athénaïs de Montespan a su satisfaire et entretenir les appétits d’un roi aussi avide qu’inventif et ce pendant de longues années. Sa biographie prouve qu’intrigues amoureuses et joutes verbales influencent le cours de l’histoire. L’analyse chronologique de la naissance, de la vie, du déclin et de l’extinction de la passion liant Louis XIV et Mme de Montespan est l’occasion d’une peinture de la condition et de la vie des courtisanes, puis, plus largement, de celle des femmes. La place qu’elles occupent dans les salons littéraires, la maternité, l’accouchement, la perception de l’enfant au XVIIe siècle, autant de sujets, qui, explorés à la lumière des correspondances (lettres de Mesdames de Sévigné, de Montespan et de Maintenon) et des mémoires (de Saint-Simon et de  » Monsieur », frère du roi Soleil), ou même de refrains populaires, captivent plus sûrement le lecteur qu’une classique biographie  » intimiste  » sur fond d’événements politiques et militaires. L’écriture de Lisa Hilton reflète à merveille l’ambiance pleine de gaieté, d’esprit et de subtile légèreté qui régna à la cour du Roi Soleil et dans les salons littéraires tout au long de  » l’ère Montespan « .

Door de invloed van een ver familielid, Mme. Choisy, werd Louise hofdame voor Henriëtte Anne Stuart, de zuster van koning Karel II van Engeland. Henriëtte woonde aan het hof van Fontainebleau vanaf 1661, en was al snel erg bevriend met haar zwager, waardoor er geruchten waren dat er een romance was tussen de twee. Om verder schandaal te voorkomen werd besloten dat de koning een andere relatie zou beginnen, en hiervoor werd Louise gekozen.

Ze was pas twee maanden op Fontainebleau toen ze de maîtresse van de koning werd. De relatie, die als afleidingsmanoeuvre begon, groeide snel uit tot echte passie. Het was Louises eerste serieuze relatie. In 1662 weigerde Louise Lodewijk XIV te vertellen over de affaire tussen Henriëtte en de Comte de Guiche. Dit verstoorde de relatie zodanig dat ze naar een klooster in Chaillot vluchtte, maar waar Lodewijk haar al snel volgde. Er was maar weinig meer over van de geheimhouding nadat ze terugkwam in de hofhouding, maar binnen een week na de dood van Anna van Oostenrijk in 1666 verscheen Louise toch naast Maria Theresia in de kerk.

Ze was echter niet zo populair meer. Ze had een tweede kind gekregen in 1665, maar beide kinderen waren in de herfst van 1666 overleden. In oktober dat jaar kreeg ze een zoon, maar tegen die tijd was haar plaats als maîtresse ingenomen door haar rivaal, Françoise-Athénaïs, markiezin van Montespan. Ze was echter verplicht de rol als « officiële » minnares van de koning vol te houden, en deelde zelfs Montespans appartementen in de Tuilerieën. In 1671 trachtte ze van het hof te vertrekken, en vluchtte ze naar het klooster van St. Marie in Chaillot, maar werd gedwongen terug te keren.