Correspondance, 1897-1919 PDF

La Stilla, prizonieră în Castelul din Carpați. Jules Verne în 1892, dar a cărui scriere fusese finalizată în 1889. Acțiunea romanului se correspondance, 1897-1919 PDF în majoritate în Munții Carpați din Transilvania.


Entre la Vienne fin de siècle et la catastrophe de la Première Guerre mondiale, qui coïncide avec la disparition de l’empire austro-hongrois, Stefan Zweig, dix neuf ans en 1900, dévore les premières années du siècle nouveau avec un appétit frénétique. Ces lettres passionnantes, dont certaines furent écrites en français, dévoilent ainsi au jour le jour les mondes de Stefan Zweig, la bourgeoisie juive viennoise, les réseaux lettrés européens, les revues et maisons d’édition autrichiennes et allemandes, les itinéraires de l’errance distinguée et les terribles  » années d’apprentissage  » de la guerre. Ce choix de lettres inédites en français constitue le témoignage d’un des auteurs majeurs de la littérature mondiale sur une période essentielle de l’Histoire européenne.

Transilvania, ciobanul Frik remarcă într-o zi că din vechea cetățuie în ruine a baronului Rodolphe de Gortz, aflată pe un pisc deasupra trecătorii Vulcan, iese un fir de fum. Cetățuia era abandonată de zeci de ani, iar localnicii credeau că acolo erau fantome care veniseră să o ocupe. Naratorul revine cu cinci ani înainte pentru a povesti niște evenimente petrecute anterior în Italia. La Stilla este o mare cântăreață italiană de operă, aclamată de public și elogiată de critică. Vestea provoacă gelozie și ură la adresa contelui de Télek, care primește amenințări cărora nu le dă importanță. Totuși, baronul suferă o criză profundă și încearcă să se sinucidă.

Deprimat, ia parte la ultima reprezentație a operei Orlando, în care Stilla interpretează rolul Angelicăi. Tot atunci, dând la o parte perdeaua de la lojă, baronul de Gortz își arată fața și ochii săi strălucitori pe o față înspăimântător de palidă și îi inspiră Stillei o teamă care o paralizează. Ea își duce mâna la gură, care se umple de sânge, apoi se clatină și cade I-a plesnit o arteră la inimă și a murit. Telek aproape că-și pierde judecata și nu poate asista la înmormântarea iubitei sale în cimitirul Campo Santo Nuovo din Napoli. După ce se reculege la mormântul Stillei, baronul Rodolphe de Gortz părăsește orașul italian, trimițându-i o scrisoare lui Franz de Telek în care îl învinovățește pe acesta de uciderea cântăreței și îl blesteamă. Telek își revine și după cinci ani este convins de Rotzko să facă o călătorie prin Europa, urmând să viziteze mai întâi provinciile transilvane. Datorită indiscreției jupânului Koltz și a fiicei sale, Miriota, află istoria castelului și a stăpânului acestuia.

Contele Franz de Telek se apropie de castel însoțit de Rotzko și acolo îi apare imaginea Stillei, îmbrăcată în costumul Angelicăi, cântând aria din Orlando. Contele Telek îl întrerupe pe baronul de Gortz, care asculta vocea Stillei. Orfanik și pe baronul de Gortz, care părea să nu fi îmbătrânit. Ei așază niște cilindri stranii de-a lungul zidurilor și vorbesc de uciderea lui Telek. A doua zi era plănuit atacul agenților asupra cetățuii.

Convins că Stilla era nebună și se afla în puterea baronului, contele Telek urcă în donjon unde văzuse anterior imaginea Stillei. Aici îl întâlnește pe baron nemișcat, cu o cutie în mâini. Aici o vede pe Stilla și o aude cântând. Dorind să o scoată din castel, el este atacat de baron care înfige un cuțit în inima cântăreței, iar imaginea Stillei se sparge în mii de cioburi. După prinderea lui Orfanik, se descoperă că baronul îi dăduse acestuia porunca să înregistreze vocea Stillei pe cilindri, iar folosind un portret în mărime naturală a artistei și un sistem de oglinzi s-a reușit obținerea unei imagini a cântăreței.

Capitolele acestei cărți nu au titlu, ci sunt numerotate de la I la XVIII. Pe urmele lui Jules Verne în România, Simion Săveanu, autorul acesteia, emite ipoteza că între 1882 și 1884 Jules Verne ar fi fost în relații intime cu o anume Luiza Müller, originară din Transilvania, mai precis din Homorod. Castelul din Carpați a fost publicat cu cinci ani înainte de Dracula de Bram Stoker. Amfitrionul enigmatic: Dracula pentru Stoker, Gortz pentru Verne.

Nu îmbătrânește, nu se știe de unde-și are averea și are doar un singur servitor. Este un nobil de viță veche, cu pasiune pentru artă. Iubită până la obsesie de către nobil, ea este iubită și de o persoană normală. Probe obscure, vechi, într-un loc straniu, pentru a ajunge în criptă în ambele cazuri. Obsesia: sângele pentru vampir, vocea Stillei pentru baronul lui Verne. Derivă din vampirul bolnav, care nu are un alt remediu decât să lupte pentru obsesia sa. Gortz, reprezintă atașamentul pentru tradițiile pământului din care provin: Transilvania.